Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
REHABILITÁCIÓ
A Magyar Rehabilitációs Társaság folyóirata.

 
ALAPÍTÓ FŐSZERKESZTŐ: Katona Ferenc

FŐSZERKESZTŐ-HELYETTES: Berényi Marianne
Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház, Észak-budai Részleg, Fejlődésneurológia
1032 Budapest, Bécsi út 132. A ép. III. em.
Telefon: (1) 275-4499
E-mail: fejlodes.neuro@freemail.hu

Tudományos szerkesztő:
Klauber András

A szerkesztőbizottság tagjai:
A főszerkesztő és helyettese, a tudományos szerkesztő, továbbá: Ari Lajos, Bálint Beatrix, Boros Erzsébet, Fazekas Gábor, Géher Pál, Klauber András, Kullmann Lajos, Mezei Zoltán, Simon Attila

Szerkesztőség:
Cím: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
1528 Budapest, Szanatórium u.19.
Telefon: (1) 391-1967
E-mail: rehablap@rehabint.hu

Kiadó:
Tudomány Kiadó Kft.
1023 Budapest, Ürömi u. 56..
Telefon: (1) 273-2840, (1) 273-2844
Telefax: (1) 384-5399
E-mail: tudomany@tudomany-kiado.hu

FELHÍVÁS SZERZŐINKHEZ >>

Weboldalunkon a Rehabilitáció folyóiratunk tartalomjegyzéke és az absztraktok azok megjelenése után bárki számára szabadon olvashatóak.
A teljes cikkek tagjaink számára a megjelenésük után fél évvel válnak online olvashatóvá. A hozzáféréshez bejelentkezés szükséges.
A Magyar Rehabilitációs Társaság tagjai közé itt >> kérheti a felvételét.

Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalom
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Új technológiák, robotizált eszközök a rehabilitációban
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Impresszum
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Változások a rehabilitáció egyetemi oktatásában English
Szerző(k): Dénes Zoltán, Tápay Gabriella, Forián-Szabó Mihály, Masát Orsolya
Bevezetés: A graduális és a posztgraduális képzések területén jelentős változások történtek az elmúlt 10 év során. A közlemény célja a graduális oktatásban elért fejlődés összefoglalása az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI), amely egyben a Semmelweis Egyetem (SE) rehabilitációs képzésének helyszíne.
Tárgyalás: Az OORI tevékenységének 1975-ös megalakulása óta része az oktatás is. A graduális képzés fejlődésében jelentős lépés volt a Semmelweis Egyetemen létrejövő Rehabilitációs Tanszéki Csoport (2009), majd a Rehabilitációs Medicina Tanszék (2019) megalakulása. A tanszék megalakulását követően intenzív fejlődés valósult meg a graduális oktatás területén. A Semmelweis Egyetem orvosképzésének általános átalakítása részeként új kurrikulummal, új tantárgyi rendszer indult 2020 szeptemberétől. A 4. és 5. évfolyamon blokkoktatást vezettek be. Az új oktatási szisztéma keretében a rehabilitáció tantárgy kötelezővé vált valamennyi 5. évfolyamos hallgató számára. A blokkoktatás keretében a medikusok egy hetet töltenek az OORI-ban (közel 500 hallgató évente), akik angol, német és magyar nyelven ismerkednek a rehabilitációs szakterülettel.
Konklúzió: A graduális képzés megújításának eredményeként az SE hallgatói megismerik a rehabilitációs szakterület alapjait. Már nem kerülhet ki az egyetemről orvos rehabilitációs ismeretek nélkül, ami jelentős előrelépés a szakterület fejlődésében.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Rekonstrukciós nyiroksebészet English
Szerző(k): Mohos Balázs, Manon Czedik-Eysenberg, Nina Hüttinger, Julia Roka-Palkovits, Ines Tinhofer, Johannes Steinbacher, Szabó Béla, Mohos Elemér, Vereczkei András, Szeberin Zoltán, Merkely Béla, Chieh-Han John Tzou
A nyiroködéma vagy lymphoedema egy krónikus, progresszív betegség, amelyet a nyirokelfolyás zavara okoz. Az érintett területen multifaktoriális patofiziológiai elváltozások jelentkeznek. Kezdetben nyiroknedv-felszaporodás és a nyirokerek funkcióromlása történik. A hosszan fennálló gyulladás miatt zsírszövet-lerakódás figyelhető meg a szövetek fibrotikus átépülése mellett. Előrehaladott stádiumban nyirokcsorgás (lymphorrhea), hyperkeratosis, sebek, gyakori gyulladások kísérhetik, tályogok jelentkezhetnek. Az állapot fizikálisan és pszichésen is megterhelő a beteg számára. A betegség minden 6. szolid tumor kezelése után jelentkezik, a prevalenciája különböző tanulmányok szerint 1,3–18,3/1000.
A kórkép progresszív természete miatt kiemelten fontos a korai diagnózis és terápia. A „gold standard” kezelés a komplex fizikális terápia, azonban ennek eredménytelensége esetén a betegség előrehaladtával a páciens életminősége meglehetősen romlik.
A sebészi kezelés egyrészt a reduktív műtéteket jelenti (kimetszések, liposuctio), másrészt a fiziológiás rekonstrukciós nyirokműtéteket, amelyek a nyirokelfolyás visszaállítását segítik elő, a betegség progressziójának megfékezésével. A fiziológiás rekonstrukciós műtétek magukban foglalják a szupermikrosebészeti lymphovenosus anastomosist (LVA), nyirokcsomó-vénás anastomosist (LNVA) és a szabad vaszkularizált nyirokszövet transzplantációját. Ez utóbbi a szabad vaszkularizált nyirokcsomó (VLNT), nyirokér (VLVT) és nyirokrendszer (LYST) transzferét jelenti.
A sikeres fiziológiás rekonstrukciós műtétek alapfeltétele a megfelelő betegszelekció, az optimális donoroldal- és funkcionális nyirokér választás. A tanulmány célja a jelenlegi rekonstrukciós (fiziológiás) nyiroksebészeti módszerek bemutatása.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Robotterápia alkalmazása a rehabilitációban alsó végtagi funkciózavarok esetén English
Szerző(k): Sándor Krisztina, Mirk Brigitta, Peter Takáč, Fazekas Gábor
Az alsó végtagi funkciózavarok esetén a rehabilitáció során többféle szempontot kell figyelembe venni. Nem csupán a végtagok mozgását szükséges fejleszteni, hanem a testsúlyterhelést, testsúlyáthelyezéseket, az egyensúlyt és a figyelmet is. Az alsó végtagi funkciók helyreállítása során alkalmazott hagyományos fizioterápián túl módunk van arra, hogy modernebb terápiákkal egészíthessük ki a betegellátást. Az OMINT/OORI robotparkjának bővülése óta még inkább személyre szabott kezelést biztosíthatunk a páciensek részére. A szerzők a robotterápia által kínálkozó lehetőségeket kívánják bemutatni az alsó végtagi funkciózavarok javítása területén. Továbbá ismertetik azt, hogy a páciensnek milyen kritériumrendszernek kell megfelelnie ahhoz, hogy alkalmazható legyen a robotterápia, illetve milyen állapotok kontraindikálják az eszközök használatát.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A zeneterápia útjai: traumától az újratanuláson keresztül az inklúzióig English
Szerző(k): Fekete Zsófia
A cikk egy összefoglalást nyújt e sorok írója által megvédett „A zeneterápia útjai: traumától az újratanuláson keresztül az inklúzióig” című PhD-értekezésről. A dolgozatban a zeneterápia multidiszciplináris hatásmechanizmusa kerül bemutatásra, amelyben többek között a neveléstudomány, a neuropszichológia, a kulturális antropológia, a neuropedagógia területei kapcsolódnak össze. Az értekezés az akadályozottsággal történő élet tanulási, újratanulási folyamatairól, a zene szárnyain történő edukációs és terápiás lehetőségekől ad képet.
A disszertáció elméleti bevezető interdiszciplináris hálózatában első körben a zeneterápia általános leírása kap hangsúlyt. A zeneterápia különböző gyógypedagógiai, pszichiátriai és egyéb egészségügyi területein történő felhasználása mellett az írás a neurorehabilitáció területére vezeti az olvasót. A neuro előtag számos módszert, technikát, többek között a pedagógiát, a rehabilitációt és zeneterápiát is idegtudományi aspektusba helyezi.
Az értekezés három esettanulmányon keresztül mutatja be a zene neurokogníciós fontosságát. Ebben a folyamatban azonban a zeneterápiás lehetőségek túlmutatnak a neurológiai fejlesztésen. A zene olyan kapukat nyithat a beteg számára, amelyben az akadályozottság korlátai feloldódnak és megvalósulhat a társadalomba való beilleszkedés legmagasabb foka, az inklúzió.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A kognitívkontroll-folyamatok vizsgálata post-stroke nonfluens afáziában English
Szerző(k): Szöllősi Izabella, Marton Klára
Célkitűzés: A kognitív kontroll rendszerének folyamatai viselkedésünk irányítását végzik célunk elérése érdekében. E folyamatok szerepet játszanak a nyelv irányításában is. Post-stroke afáziában megfigyelhető a kognitív kontroll funkcióinak eltérő zavara, ám máig vitatott az afáziákban megjelenő mintázatuk, valamint a stroke általános hatása e zavarjelenségekre. Egyes értelmezések szerint a nonfluens afáziák disszociatív kapcsolatot mutatnak a kognitív funkciók működése tekintetében. Az afáziákban megmutatkozó kognitívkontroll-zavarok a stroke hatásaként is megjelenhetnek és függetlenek magától az afáziától.
Betegek és módszerek: A jelen tanulmányban a kognitív kontroll specifikus folyamatait, azaz a munkamemória frissítését, az interferenciával szembeni ellenállás képességét vizsgáltuk Broca-afáziában (N=9) és transzkortikális motoros afáziában stroke-ot elszenvedett, ám afáziát nem mutató személyekkel (N=12) és neurotipikus személyekkel (N=13) történő összehasonlítások során. Célunk az volt, hogy megismerjük e funkciók működését a vizsgálati személyek teljesítménye által az afázia súlyosságának, illetve a stroke általános hatásának függvényében. Tágabb információfeldolgozást vizsgáló paradigma részét képező szítógépes feladatokat alkalmaztunk.
Eredmények: A kapott adatokat lineáris modellezéssel elemeztük, ami szerint a kognitívkontroll-funkciók zavara a súlyosabb Broca-afáziában figyelhető meg lassabb teljesítményük alapján a TMA‑, a stroke- valamint a kontrollcsoportnál. A TMA-csoport nem különbözött a stroke- és a kontrollcsoporttól. A stroke- és a kontrollcsoport szintén nem mutatott különbséget egymáshoz képest
Következtetések: Eredményeink a kognitív és a nyelvi rendszer funkcionális interakcióira engednek következtetni. A nyelvi rendszer jobb működése esetén a kognitív funkciók sikeresebb mozgósítása várható. Ezzel szemben a nyelvi funkciók súlyosabb zavara több kognitív funkció sérülésével együtt jelenik meg, amelyek közül kiemelt szerepe van az interferenciával szembeni ellenállás képességének. Ez a zavar független a stroke-ból eredő lassulástól, és önállóan az afáziával áll kapcsolatban.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A Magyar Rehabilitációs Társaság 2021. évi Vas Imre-emlékérem díjazottja: dr. Boros Erzsébet
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A MOTESZ–NPWT Egyesület interdiszciplináris fóruma
Ez évben május 24-én került megrendezésre „A negatívnyomás-terápia széleskörű használatának lehetőségei” címmel az a fórum, amelyet a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület együtt szervezett meg. Az előadások számos területet érintettek, az érdeklődés is interdiszciplináris volt.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények
emo's statement on the central role of medical doctors
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30